Avrupa'da Kaçak Türk Akınına Karşı Mini Zirve
Avrupa'da artan kaçak Türk göçmen akını, Almanya'nın öncülüğünde düzenlenen mini zirvede masaya yatırıldı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, iltica başvurularının artması ve sınır kontrollerinin yetersiz kalması nedeniyle komşu ülkelerin liderleriyle acil bir toplantı gerçekleştirdi.
Almanya Sınır Kontrollerini Sıkılaştırıyor
Almanya, son dönemde artan kaçak göçmen akınına karşı sınır kontrollerini sıkılaştırma kararı aldı. Başbakan Scholz, Almanya'ya gelen düzensiz göçmen sayısının olağanüstü seviyelere ulaştığını belirterek, "AB yasalarına uyacağız ama sınır kontrollerini de yapmak zorundayız. Bu göç durmalı" dedi. Almanya, Şengen vizesini askıya alarak tüm kara sınırlarında kontrolleri başlattı.
Polise Geniş Yetkiler
Yeni düzenlemeler kapsamında, sınır polisi geniş yetkilerle donatıldı. Polisin, ülkeye iltica hakkı olmayan veya ilticası kabul edilemeyecek olan kişileri, daha önce Almanya'da sorun yaşamış olanları ve sakıncalı gördüklerini ülkeye almaması kararlaştırıldı. Bu kapsamda, ilk etapta 5 bine yakın kişi geri çevrildi. Geri çevrilenler arasında Türk vatandaşları da önemli bir yer tutuyor.
Mini Zirve ve Alınan Kararlar
Başbakan Scholz, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ve Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel ile yaptığı görüşmelerde, Almanya'ya gelen düzensiz göçmenlerin kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı. Zirvede, sınır kontrollerinin artırılması ve düzensiz göçmenlerin geri gönderilmesi konusunda işbirliği yapılması kararlaştırıldı.
Gelecek Adımlar
Scholz, Hollanda, Belçika, Çek Cumhuriyeti ve Danimarka liderleri ile de görüşmeler yaparak, AB genelinde daha sıkı sınır kontrolleri ve göçmen politikaları konusunda ortak bir strateji geliştirilmesi gerektiğini belirtti. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in de katılacağı geniş çaplı bir zirve planlanıyor.
Avrupa'da kaçak Türk akınına karşı mini zirve
Almanya, Şengen vizesini askıya alıp tüm kara sınırlarında kontrollere başladı. Almanya Başbakanı Scholz, "Serbest dolaşım tehlikeye girecek ve gönderilecek göçmen bize yük olacak“ diyerek komşu ülkelerin liderlerini tek tek aradı ve "Almanya’ya gelen düzensiz göç olağanüstü sayıda, bunu kontrol altına almamız lazım" dedi.
POLİSE GENİŞ YETKİLER VERİLDİ
Sınır kontrolleri ile amacı 'ülkeye yasa dışı göçü önlemek' olarak açıklanırken, sınırlardan geçişlerde polise geniş yetkiler tanındı. Sınır polisi, "ülkeye iltica hakkı olmayan Türkler, ilticası kabul edilemeyecek olanlar, daha önce Almanya’da sorun yaşamış olanlar, haklarında takibat bulunanlar, ilk olarak başka AB üyesi ülkeye ayak basmış olanlar ve sakıncalı gördüklerini" ülkeye almıyor.
Polisin sınırda vizesi olanları bile doğrudan çevirmesi AB yasalarına aykırılık teşkil etmiyor. Kişi ancak Almanya topraklarına bastıktan sonra, iltica talep edince bazı haklara sahip oluyor ve süreci uzatabiliyor. Bu nedenle de Almanya, "iltica hakkı olmadığını düşündüklerini" en baştan ülkeye almamakta kararlı.
KAÇAK TÜRKLERİN ŞANSI AZ
İlk etapta, 5 bine yakın kişi geri çevrildi. Bunların arasında, zaten Almanya’da iltica hakkı düşük olan Türkler çoğunlukta olsa da, aralarında Tacik, Özbek, Suriyeli, Afgan, Iraklı ve Afrikalılar’ın da bulunduğu öğrenildi.
Dün sabah Özbekistan’a giden ve Almanya’ya kaçak gelenlerin iadesi karşılığında uzman personelin gönderilmesi anlaşması imzalayan Scholz, aynı gün ilk iş olarak Polonya Başbakanı Tusk’u aradı. Ardından Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ve Lüksemburg Başbakanı Luc Frieden ile görüşen Scholz, "Hükümetin AB yasalarına uyacağını ama gerekli olan sınır kontrollerinin de yapılacağını" söyledi.
DİĞER LİDERLERLE DE GÖRÜŞECEK
Bild Gazetesi, Scholz’un liderlere, "Almanya’ya gelen düzensiz göçmen sayısı çok fazla. Bunu herses görüyor. Göç kontrol altına alınmalı“ dedi. Scholz’un, Hollanda, Belçika, Çek Cumhuriyeti ve Danimarka liderleri ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’le de görüşmesi bekleniyor.