İstanbul’da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine sebep oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddia edilen 47 sanığın yargılandığı davada, organize suç örgütü elebaşı olduğu değerlendirilen tutuklu sanık tabip Fırat Sarı’nın savunması alındı.
“Hayattan bir beklentim ve umudum kalmadı. Sadece mahkemeye gelmek ve bildiğim her şeyi anlatmak istedim” sözleriyle savunmasına başlayan Sarı, hastaların sevki için 112 ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir’e nakit verdiğini itiraf etti.
Yenidoğan Çetesi’nin lideri olarak anılan Sarı, “Gıyasettin’e bebek başıma 750 lira ödüyordum. Eşi ise sigortalı olarak çalışıyordu. Devlet memuru olduğu için ödemeleri bu şekilde yapıyorduk. Hakan Doğukan’a da nakit veriyordum. İlker Gönen ise maaşlı çalışanımdı. Anlaşmamız başlangıçta sabit maaş üzerinden yapılmıştı. Daha sonra ‘Ortak olalım’ dedik fakat olmadı” ifadelerini kullandı.
Sarı, 10 bebeğin ölümüne ilişkin “İhmal mevcut mı?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:
HASTANE SAHİPLERİNİN HABERİ VARDI
Hastanelere danışmanlık adı altında hizmet verdiğini söyleyen Fırat Sarı, nakit karşılığı sevkten hastane sahiplerinin haberinin olduğunu belirtti:
Ayaz bebeğin avukatı, Fırat Sarı’ya soru sorduğu sırada ufak bir gerginlik yaşandı:
Fırat Sarı’nın ardından avukatı da savunma yaptı:
İddianamede, sanıklar Fırat Sarı ve İlker Gönen için 10 bebeğin ölümü nedeniyle “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “nitelikli dolandırıcılık” ve “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlarından 10 kez, “resmi belgede sahtecilik” suçundan da 11 kere uygulanmak üzere yekün 177 yıl 6’şar aydan 582 yıl 9’ar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.
Sanık Gıyasettin Mert Özdemir’in ise “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi”, “kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. 8’i kadın 44 sanık hakkında da benzer suçlardan hapis cezaları öngörülüyor.
İddianamede, “dolandırıcılık” suçu işlenerek maddi menfaat temin edilen mesul hastaneler ve şirketler için de tüzel kişilere özgü emniyet tedbiri uygulanması, bunların kapatılıp mal varlıklarına el konulması talep ediliyor.
Soruşturma kapsamında İstanbul’da 9, Tekirdağ Çorlu’da 1 hastanenin ruhsatı iptal edilmiş, bu hastanelerde tedavi gören bebekler ve hastalar ambulanslarla kamu hastanelerine sevk edilmişti.
Öte yandan; yenidoğan çetesine ilişkin soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Y.E’yi makamında ölümle tehdit edenler de tutuklanmıştı.
GÜNDEM
5 gün önceİŞÇİ VE SENDİKA
5 gün önceİŞÇİ VE SENDİKA
5 gün önceGÜNDEM
5 gün önceGÜNDEM
5 gün önceGÜNDEM
5 gün önceGÜNDEM
5 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.