Halkın yoğun tepkisine rağmen 2013 yılında Karabük’te kurulan çinko geri kazanım tesisi Marzinc’te yüksek oranda radyasyon tespit edildi.
Karar gazetesinin haberine göre, Karabük’te çelik üretimi sırasında açığa çıkan baca tozunu işleyerek çinko oksit elde eden Marmara Geri Kazanım Anonim Şirketi (MARZİNC) fabrikasında yüksek oranda radyasyona rastlanıldı.
Hammadde depolanan silolarda ve bazı ekipmanlarda radyasyon oranının 22’lerde olması gerekirken 180 birimlere ulaştığı öne sürüldü. Fabrika geçici olarak kapatıldı.
Nükleer Düzenleme Kurumu’ndan bugün yapılan yazılı açıklamada, tesiste radyasyon tespit edildiğinin bildirilmesi üzerine, inceleme yapıldığı aktarıldı.
Açıklamada, “Yapılan radyasyon ölçümleri neticesinde, bölgede yaşayan vatandaşlarımız için radyasyona bağlı herhangi bir tehlike söz konusu olmadığı tespit edilmiştir. Ölçümlerde; hammadde depolanan silolarda ve tesiste bulunan araç, makine ve ekipmanın bir kısmında art alan radyasyonunun üzerinde değişen radyasyon doz hızları tespit edilmiştir. Bu radyasyon doz hızları ölçüldükleri bölgeden birkaç metre uzaklaşıldığı zaman art alan radyasyonu seviyesine düşmektedir. Tesis sınırları içerisinde yukarıda belirtilen yerler dışında art alan radyasyon seviyesini aşan herhangi bir tespit yapılmamıştır” denildi.
Fabrikadaki radyon kirliliğinin giderilmesi için çalışmalara başlandığı belirtilen açıklamada, “İlgili kuruluşlarla eşgüdüm içerisinde ölçüm, analiz ve tesis içinde tespit edilen radyoaktif kirliliğin giderilmesi faaliyetlerine başlanmıştır. Ayrıca Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından bütün Türkiye sathında sürekli olarak radyasyon doz hızını ölçen Radyasyon Uyarı ve İzleme Sistemi Ağı’nın Karabük’te bulunan istasyonunda son dönem verilerinde herhangi bir sapma görülmemiştir. Dolayısıyla bölge ve bölgede yaşayan vatandaşlarımız için herhangi bir radyasyon tehlikesi bulunmamaktadır” ifadelerine yer verildi.
Çelik üreticisi şirketler Çolakoğlu, Diler, İçdaş, Kaptan ve Kroman tarafından kurulan Marzinc’in önce Bursa’da hayata geçirilmesi planlanıyordu ancak tepkiler sebebiyle Karabük’te karar kılındı. Tesis, çevre örgütlerinin ve halkın karşı çıkmasına rağmen 2013’te faaliyetlerine başladı. 1 yıl sonra işçilerin kanında ağır metaller saptanması üzerine bakanlık tarafından iki ay kapatıldı. Ardında tekrar üretime geçti.
EKONOMİ
15 gün önceGÜNDEM
20 gün önceGÜNDEM
21 gün önceGÜNDEM
21 gün önceGÜNDEM
21 gün önceGENEL
21 gün önceGÜNDEM
21 gün önce