DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 21260161.47754%
İstanbul
24°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Musa Anter, Katledilişinin 32. Yıldönümünde Anıldı

Musa Anter, Katledilişinin 32. Yıldönümünde Anıldı

ABONE OL
20 Eylül 2024 17:47
Musa Anter, Katledilişinin 32. Yıldönümünde Anıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Musa Anter, Katledilişinin 32. Yıldönümünde Anıldı

Bugün, 20 Eylül 2024, yazar ve gazeteci Musa Anter’in katledilişinin 32. yıldönümünde Diyarbakır ve Mardin’de anma törenleri düzenlendi. Musa Anter, 1992 yılında Diyarbakır’ın Seyrantepe semtinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.

Musa Anter

Musa Anter, 1920 yılında Mardin’in Nusaybin ilçesinde doğmuş Kürt yazar, gazeteci ve aydın bir kişiliktir. “Apê Musa” (Musa Amca) olarak da bilinir. Anter, Kürt kültürü ve dili üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır ve bu alandaki katkılarıyla önemli bir figür haline gelmiştir.

 

Anter, ilk ve orta öğrenimini Mardin ve Adana’da tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi’nde hukuk eğitimi aldı. Üniversite yıllarında Kürt milliyetçi aydınlarla tanışarak Kürt kültürü ve dili üzerine çalışmalar yapmaya başladı. 1950’li yıllarda Şark Mecmuası, Şark Postası ve İleri Yurt gibi yayın organlarını kurarak Kürtçe yayınlar yaptı. Kaynak ( https://en.wikipedia.org/wiki/Musa_Anter )

Musa Anter, Katledilişinin 32. Yıldönümünde Anıldı

Musa Anter, Katledilişinin 32. Yıldönümünde Anıldı

Musa Anter, 1992 yılında Diyarbakır’da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Bu saldırının arkasında JİTEM’in olduğu iddia edilmektedir. Anter’in ölümü, Kürt basını ve aydınları üzerinde büyük bir etki yarattı ve onun anısına her yıl çeşitli anma etkinlikleri düzenlenmektedir.

Anter’in hayatı ve çalışmaları, Kürt kültürünün ve dilinin yaşatılması ve tanıtılması açısından büyük önem taşımaktadır.

 

Diyarbakır’daki Anma Töreni

 

Diyarbakır’daki anma töreni, Musa Anter’in katledildiği Seyrantepe semti 442. sokakta gerçekleştirildi. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) tarafından düzenlenen törene, Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, gazeteci Hüseyin Aykol, DEM Parti Diyarbakır milletvekilleri Adalet Kaya ve Serhat Eren, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Silvan Belediyesi Eşbaşkanı Kadri Esen ile çok sayıda gazeteci katıldı.

Törende, Musa Anter ve diğer katledilen gazetecilerin fotoğrafları taşındı. DFG Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, yaptığı konuşmada, Musa Anter’in JİTEM elemanları tarafından katledildiğini belirterek, bu cinayetin arkasında siyasi iktidarın olduğunu vurguladı. Müftüoğlu, “Yargılamalarda tetikçilerin adı yazıldı ama cezalandırılmadı. Bu dava cezasızlıkla sonuçlandı ve katilleri bugünün iktidarı akladı” dedi.

 

Mardin’deki Anma Töreni

 

Aynı gün, Musa Anter’in memleketi Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Eskimağara (Sitilile) kırsal mahallesinde bulunan mezarı başında da Gazeteci ve yazar Musa Anter, katledilişinin 32. yıl dönümünde Diyarbakır ve Mardin’de düzenlenen törenlerle anıldı. Anma etkinlikleri, Anter’in 1992 yılında Diyarbakır’ın Seyrantepe semtinde uğradığı silahlı saldırının gerçekleştiği 442. Sokak’ta başladı. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) tarafından düzenlenen törene, Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, gazeteci Hüseyin Aykol, çeşitli siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda gazeteci katıldı.

 

Anmada, Anter’in katledildiği yere karanfiller bırakıldı ve fotoğrafları sergilendi. DFG Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, yaptığı konuşmada, Musa Anter’in katledilmesinin arkasında siyasi güçlerin olduğunu belirterek, faillerin cezalandırılmadığını ve bu durumun bugünkü iktidar tarafından da desteklendiğini ifade etti. Müftüoğlu, “Ape Musa’nın ardından onlarca gazeteci katledildi, hapsedildi, gazete binaları bombalandı ve bu katliam sürdürülmeye çalışılıyor” dedi.

 

Mardin’deki anma töreni ise Anter’in doğduğu Nusaybin ilçesinde gerçekleştirildi. Burada yapılan törende de benzer şekilde karanfiller bırakıldı ve Anter’in anısına konuşmalar yapıldı. Anter’in oğlu Dicle Anter, babasının planlı bir şekilde katledildiğini ve bu katliamın Kürt basınına yönelik büyük bir darbe olduğunu vurguladı.

 

Bu yılki anma etkinlikleri, Musa Anter’in oğlu Anter Anter’in de aynı gün hayatını kaybetmesiyle daha da duygusal bir hale geldi. Anter Anter’in ölüm haberi, Diyarbakır’daki anma töreni sırasında duyuruldu ve bu durum katılımcılar arasında büyük üzüntü yarattı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP