İstanbul’da fazla sayıda bebeğin ölümüne sebep olan Fırat Sarı ve İlker Gönen’in aralarında bulunduğu 22’si tutuklu 47 sanık dün ilk kere yargıç karşısına çıktı. 5 gün sürecek duruşmanın ilk celsesi 2. gününde sürüyor.
Bakırköy Adliyesi 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada, Fırat Sarı ve İlker Gönen’in de aralarında bulunduğu 22 tutuklu sanık, 19 tutuksuz sanık ve yan avukatları amade bulundu. Bazı tutuksuz sanıklar ise bulundukları şehirlerdeki adliyelerden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.
Dün kimlik tespitinin yapıldığı sırada bekar olduğunu ve aylık gelirinin ortalama 400 bin lira olduğunu söyleyen çete lideri Fırat Sarı, 2. gün de duruşmada yerini aldı. Sarı’nın kot ceketle gelmesi dikkat çekti.
Gazeteci Emrullah Erdinç ve Rojda Altıntaş’ın aktardığına göre; 2. günde kürsüye gelen ilk şahıs Fırat Sarı’nın hemşiresi sanık Hasan Basri Gök oldu. Savunmasını elleri arkadan bağlı şekilde yapan Gök, Mahkeme Başkanı’nın sorularını yanıtladı:
Mahkeme Başkanı, Hasan Basri Gök’e Mehtap hemşire ile aralarında geçen “Bebeği öldür” diyaloğunu sordu:
Öte yandan; tutuklu sanıklardan hemşire Hakan Doğukan Taşçı dün verdiği savunmasında, yaptığı bir-iki işlemi kabul ettiğini ve dürüstçe ifadesini verdiğini belirterek, bazı konularda üzerine atılı suçlamaları reddettiğini söyledi. Hastanelerin hepsinin denetlendiğini fakat denetlemelerin sıkıntısını hemşirelerin çektiğini öne süren Taşçı, şunları kaydetti:
“Benim bir kuruş nakit kazandığım yok. Hastanelerin yüzde 70’inde gece yoğun bakımda tabip durmuyor. Müdahale etsek ‘Sen sebep müdahale ettin’, etmesek ‘Nasıl müdahale etmezsin’ diyorlar. Hasta sayısının fazla tutulması, daha fazla nakit kazanılması için Fırat Sarı’ya baskı kuruyorlar. Her hastane sahibi nakit kazanmak ister. Hastanın kaç gün yatacağına biz karar vermeyiz. Doktor karar verir. Bebeklerin ciğer gelişimi için kullanması gereken bir ilaca SGK 9 bin 500 bin lira ödeme yapıyor. Hastane toplu alırsa 7000 liraya geliyor. Bu ilacı ne kadar fazla kullanırsan SGK’den daha fazla nakit alıyorsun. İlaçlar fazlaydı. Fırat Sarı ile bunu konuştuk. Bu ilaçların çöpe gideceğine satılması için. O da tasdik verdi. Hasan Basri topluyordu, bana getiriyordu ben de satışını yapıyordum. Biz bu satma işini 3 kere yaptık. Benim aldığım maksimum komisyon 4-5 bin lira fakat Fırat Sarı’nın aldığı 40 bin lira diye biliyorum.”
Hakan Doğukan Taşçı, acil durumlarda zaman vakit bebeklere müdahale yaptığını dile getirerek, “Örneğin entübasyon işlemini doktorun yapması gerek, fakat tabip birimde olmadığı zaman, benim yaptığım oluyordu. Yoğun bakım ne kadar doluysa o kadar fazla nakit kazanıyor hastaneler.” dedi.
Taşçı, “Buradan kafamıza göre bir hasta listesi belirledik, bu çocuk nasıl bir şey mesajı üzerine, basamak listesi hasta şablonu ve fena hasta şablonu var, bizden yazılı istemiyorlardı. Bunlar gerçeğe aykırıydı. Biz sadece çarşaf listesi yapıyorduk. SGK’ya bildirmiyorduk. Hasta 5 günlük entübe iken 10 günlük gösterilmiş. Hasta üç günlük entübe ise SGK daha fazla nakit öder. O yüzden SGK’dan nakit almak için daha fazla entübe yazıyorduk. Bebeklerin kullandığı bir ilaç. Akciğer gelişimi sağlamak için kullanması gerekiyor. Bu ilaçların fazlalığı oluyordu. Bu ilaçları hastaya vermemek gibi bir şey olmuyordu. Bu ilaçlar için SGK 9 bin 500 lira ödeme yapıyor. Toplu alınca daha fazla nakit kazanıyor hastane. Bu ilaçlar dolapta birikiyordu, hastaya verilmiyordu. İlaçların çöpe gideceğine satılması konusunda Fırat Sarı ile konuştuk. Hasan, hastaneden paraları topluyordu bizde satışları yapıyorduk. Reyap Hastanesi, TRG Hastanesi’nden alındığını söyleyebilirim fakat bilhassa şu kişiden alınıyordu diyemem. SGK’yı dolandırmak gibi bir amacım yok” diye konuştu.
İddianamede, sanıklar Fırat Sarı ve İlker Gönen için “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “nitelikli dolandırıcılık” ve “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlarından 10 kez, “resmi belgede sahtecilik” suçundan da 11 kere uygulanmak üzere yekün 177 yıl 6’şar aydan 582 yıl 9’ar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.
Sanık Gıyasettin Mert Özdemir hakkında ise “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi”, “kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis isteniyor.
Diğer sanıklar hakkında da benzer suçlardan hapis cezaları öngörülüyor.
GÜNDEM
7 gün önceİŞÇİ VE SENDİKA
7 gün önceİŞÇİ VE SENDİKA
7 gün önceGÜNDEM
7 gün önceGÜNDEM
7 gün önceGÜNDEM
7 gün önceGÜNDEM
7 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.