Günlük hayatın önemli bir unsuru haline gelen internet – sosyal medya, bir yandan adalet gasplarını da barındırıyor. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Savcısı Asım Ekren, bilhassa haber siteleri ve sosyal medya üzerinden yapılan hakaretler, dolandırıcılıklar ile karalayıcı ve yalan haberler karşısında kullanıcıların haklarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Basın-yayın alanında son kanuni düzenlemelere değinen Savcı Ekren, “7418 sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’dur. 14.10.2022 tarihinde TBMM’de kabul edilmiş ve 18.10.2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yasa maddelerinin içeriğinde internet yayınlarının (haber sitelerinin) şahıs veya kurumları ilgilendiren birçok yeniliği barındırdığını söylemek mümkündür. Belirtmek gerekir ki her internet sitesi, “internet haber sitesi” statüsünde değildir. İnternet haber siteleri, bu kanunla süreli yayın içine iç edilerek Basın Kanunu uyarınca, yeri ve muhatabı belli, daha güvenilir bir yapıyla bir takım adalet ve yükümlülüklere tabi tutulmuştur.” dedi.
Sayısı her geçen gün artan internet-sosyal medya yayınlarının, bir öbür ifadeyle haber sitelerinin uyması gerken yükümlülüklere dikkat çeken İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Savcısı Ekren, söz konusu haber sitelerine ulaşmanın kolaylaştırıldığının altını çizerek şöyle konuştu: Kullanıcılar, internet haber sitesinin faaliyet gösterdiği amel yeri adresi, ticari unvanı, elektronik posta adresi, iletişim telefonu ve elektronik tebligat adresi ile yer sağlayıcısının adı ve adreslerine ilgili internet ortamında ve ana sayfada doğrudan ulaşabileceklerdir. Bu bilgiler, iletişim başlığı altında bulundurulacaktır. Bu durum, taleplerin daha kısa sürede ve etkili olarak internet haber sitesine iletilmesini sağlayacak. Kullanıcı vatandaşa muhatabı bilme yönünden itimat verebilecektir.” ifadelerini kullandı.
Savcı Asım Ekren Söz konusu haber sitelerinde haber, fotoğraf, video ve öbür içeriklerin ilk yayınlandığı tarih ve sonrasında yapılabilecek güncellemelerinin de kullanıcıların görebileceği şekilde olmasının mecbur hale geldiğini vurguladı.
“Kullanıcılar, umumi esasalar gizli olmak üzere Basın Kanunu’nda sayılan eylemlere aykırılık halinde hukuki tazminat talep edebilecek, cezai sorumluluk nedeniyle şikayet edebileceklerdir. Daha önceki talep veya şikâyetlerde karşılaşılan sorumluların tespitindeki zorluklar aka ölçüde, artık olmayacaktır. Çünkü bu bilgiler cumhuriyet başsavcılıklarına verilmesi gereken beyannamede gösterilecek ve aleni olarak, yani isteyen herkesin görebileceği şekilde kayıt edilecektir. Bu da karşıdaki muhatabı, yani haber sitesi yetkililerini bilme ve gerektiğinde resmi kayıtlardan ulaşılabileceğini öngörmeyi sağlayacaktır.”
“Kişi veya kurumların varsa ıslah ve yanıt (tekzip) talepleri internet ortamında da artık karşılanacaktır. Tekzip daha önce internet haber siteleri için yoktu. Gazete, mecmua ve televizyonlar için vardı. Değişiklikle tekzip talepleri,hiçbir ıslah ve ekleme yapılmaksızın, yazının alındığı tarihten itibaren en geç bir gün içinde, ilgili yayının yer aldığı sayfa ve sütunlarda, URL bağlantısı sağlanmak suretiyle, aynı puntolarla ve aynı şekilde yayımlanması zorunludur. Yayın hakkında verilen erişimin engellenmesi ve/veya içeriğin çıkarılması kararının uygulanması ya da internet haber sitesi tarafından içeriğin kendiliğinden çıkarılması durumunda, tekzip metni ilgili sitede ilk yirmi dört saati ana sayfada olmak üzere bir hafta süreyle yayımlanacaktır. Tekzibin yayınlanmaması ve ilgilinin talebi üzerine sulh ceza hakimliğince verilen ıslah ve cevabın yayımlanmaması halinde bu hal suç olacağı için ilgili yayının yapıldığı site yönetiminin beyanname kaydının bulunduğu yer cumhuriyet başsavcılıklarına şikayet edilebilir.”
Kaynak: Haberler.com / Abdurrahman Yazıcı – 3.Sayfa
EKONOMİ
21 saat önceGÜNDEM
21 saat önceGÜNDEM
21 saat önceGÜNDEM
2 gün önceKADIN
2 gün önceÇEVRE
2 gün önceGÜNDEM
3 gün önce