Haber: Serap Cömertoğlu İşcan
CHP örgütü, 14 Haziran Cuma günü Tekirdağ Hayrabolu’da CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in katılımıyla düzenlenecek olan Buğday Mitingi ile çiftçinin sesini duyurmayı amaçlıyor.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, partisinin tarım komisyonu üyeleri Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Adana Milletvekili Ayhan Barut, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar ve CHP İl Başkanı Özgür Taşmerdivenli, buğday mitingi ile ilgili basın toplantısı düzenledi.
Tarımsal üretimin milli güvenlik meselesi olduğuna dikkat çekilen toplantıda, çiftçinin ölüm fermanının imzalandığına dikkat çekildi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, çiftçinin ve ezilenlerin sesi olmaya devam edeceklerini vurguladı.
2024 yılı hububat alım fiyatlarında ton başına makarnalık buğdayın 10 bin lira, ekmeklik buğdayın 9 bin 250 lira ve arpanın 7 bin 250 lira olarak belirlenmesine ilişkin değerlendirmede bulunan Adem, enflasyonun yüzde 75 ilan edildiği, tarımsal girdi maliyetlerinin yüzde 60’lara yaklaştığı bir ortamda, 1 lira zam yapılmasının, ithalatla.
Türk çiftçisinin bitirileceği anlamına geldiğini kaydetti.
Buğday alım fiyatının çok düşük olduğunu vurgulayan Adem,“Çiftçi ektiğinin karşılığını alamamakta. Bakın TMO bu yıl içerisinde yurt dışından Ukrayna’dan Rusya’da 7 milyon ton buğday ithal etti. Toplamda 12 milyon ton buğday ithal edecek. Bugün ne kadarı satıldığı belli değil. Yarın buğdayını arpasını biçen çiftçilerimiz TMO önünde uzun kuyruklar oluşturacak, randevu alamayacak ve buğdayını TMO’ya satamayacak. Çünkü yeri yok alamayacak”dedi.
Geçtiğimiz günlerde, Rusya ve Ukrayna’danTekirdağ limanına gelen 10 gemi kanola ve mısırın kontrolden geçmeden girişinin yapılıp, piyasaya sürülmesine atıfta bulunan CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun da gıdanın ciddi bir beka sorunu olduğunu vurguladı.
“GDO’LU ÜRÜNLER ÜLKEYE GİRMİŞ VE GIDAYA GEÇMİŞ”
Sağlıklı gıdaya ülkemizin çiftçileri sayesinde ulaşılabilieceğini söyleyen Aygun, “Çiftçiyi,orta ölçekli küçük aile işletmelerini desteklemezsek, dışarıdan gelen gemiler artar. Hangi şartlar altında, sağlıksız olduğunu kontrol edemezsek siz de biliyorsunuz gündemde GDO var. GDO’lu ürünler ülkeye girmiş ve gıdaya geçmiş. Ülkede üretilseydi o zaman sağlıklı ürünleri, kendi vatandaşlarımıza yedirirdik” şeklinde konuştu.
Kanola ve mısır gemilerinin Tekirdağ’a gelişinin birden azaldığını belirten Aygun, “Acaba bunlara ne oldu? Birkaç hafta önce mısır gemisi burada doluydu. Bıçak gibi kesildi. Buradan ders almalıyız. Gıdanın pazarlığı olmaz. Covid döneminde, Rusya ‘satmıyoruz’ dediğinde kara kara düşünmeye başladık. Üretimi planlamazsanız, çiftçiyi desteklemezseniz mahvolursunuz” sözlerini aktardı.
Arkasında yer alan liman ve Toprak Mahsülleri Ofisi’nin silolarını işaret eden Aygun, “Arkamızda o kadar manidar bir tablo var ki çiftçinin kara günü olan TMO’nun depoları arkamızda. TMO, Rusya ve Ukrayna çiftçisinin ve daha pek çok ülkenin dostu olmuş.Gelin yol yakınken, çiftçimizin sesine kulak verin. Çiftçinin maliyetlerini görerek, onlarında çocuklarının olduğunu görerek ayakta kalabilmeleri için en az 15 bin TL buğday fiyatı belirlenmesi gerekiyor” dedi.
GÜNDEM
Az önceÇEVRE
Az önceDIŞ HABERLER
Az önceEKONOMİ
21 saat önceGÜNDEM
21 saat önceGÜNDEM
21 saat önceGÜNDEM
2 gün önce