Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Irmak, Ege Denizi’nde meydana gelen deprem fırtınası ile ilgili tsunami uyarısında bulunarak, “Santorini Adası’nın daha önceki püskürme şekline baktığınızda aka patlamalı püskürmeye benzer bir püskürme olursa bu bir tsunamiye yol açabilir. Çünkü Kolumbo volkanı nispeten suyun altına kalan bir volkan. Ege sahillerine tsunami tehlikesi oluşabilir. Her ne kadar 12 adalar bir bariyer gibi davransa da gene de volkan püskürmesi halinde Ege sahillerinde böyle bir tehlike meydana gelebilir” dedi.
KOÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Irmak, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlerle ilgili değerlendirmede bulundu. Bu durumun ‘Deprem fırtınası’ adını verdikleri bir hadise olduğunu belirten Prof. Dr. Irmak, “Deprem fırtınası fazla kısa bir zaman içerisinde binlerce depremin aynı anda oluşması anlamına geliyor. Şu anda Ege’de yaşadığımız hadise bu. Sismik aktiviteye baktığınız zaman aslında ocak ayının başından beri başlayan bir hareket var. Fakat son günlerde fazla artan bir hareketle karşı karşıyayız. Tabi sismoloji merkezleri belli bir büyüklüğün üzerindeki depremi anons ediyor fakat mikro deprem boyutunda fazla daha fazla deprem olduğuna eminim. Muhtemelen son birkaç günde binlerce deprem kayıt edilmiştir veya oluşmuştur” dedi.
Volkanik hareketlere dikkat çeken Prof. Dr. Irmak, “Deprem fırtınalarının oluşma sebeplerinden bir tanesi volkanik hareketler. Volkanlar patlamadan önce magma yukarı çıkarken veya yükselirken etrafında ufak kırıklara yol açan mikro depremleri oluşturur. Bu deprem fırtınasının olduğu yer de Santorini Adası ki bu da aktif bir volkan. Milattan önce 1600 yılında fazla aka bir patlaması var. Hemen kuzeydoğusunda meydana geliyor. Kuzey doğusunda da Kolumbo isimli bir öbür volkan var. Bu da 1650 yılında bir patlama yapmış volkan. Dolayısıyla bu depremlerin volkanik hareket veya magma hareketi sonucunda olma olasılığı oldukça büyük. 5’i geçen depremler var. 5’i geçen depremlere bu cin volkanik depremler içerisinde fazla sık rastlanmaz fakat bu bölgede bunları da görmekteyiz” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Serkan Irmak
Olası sonuçları hakkında da konuşan Irmak, “Santorini Adası’nın daha önceki püskürme şekline baktığınızda aka patlamalı püskürmeye benzer bir püskürme olursa bu bir tsunamiye yol açabilir. Çünkü Kolumbo volkanı nispeten suyun altına kalan bir volkan. Ege sahillerine tsunami tehlikesi oluşabilir. Her ne kadar 12 adalar bir bariyer gibi davransa da gene de volkan püskürmesi halinde Ege sahillerinde böyle bir tehlike meydana gelebilir. Büyük bir depremi tetiklerse ve bir deprem oluşumuna yol açarsa gene yırtılma özelliklerine bağlı olarak Ege sahillerinde bu depremin hissedileceği aşikardır” dedi.
Ege’de tetiklenebilecek bir fay hattı olup olmadığı sorusunu da yanıtlayan Prof. Dr. Irmak, “Türkiye açısından bakarsanız yok. Oradaki depremlerin meydana getireceği gerilim aktarımı, stres transferleri Ege’deki aka fay hatlarını fazla çok etkilemeyecektir.” dedi. Yunanistan’ın durumu hakkında da konuşan Irmak, “Volkan da püskürse, deprem de olsa neredeyse iki tarafa da eşit mesafe uzaklıkta. Yani Yunan anakarasıyla Türk anakarasına eşit bir mesafede bir yer gibi düşünebiliriz. Çevre adalarına daha aka etkiler yapacaktır ve etraf adalarda da yoğun bir nüfus var. Bizim şansımız şu; volkan püskürtmeden önce meydana gelen mikro depremler bize bir aktivite olacağını söylediği için tahliye konusunda biraz daha şanslıyız” ifadelerine yer verdi.
Tsunami öncesinde hareket şeklinin önemli olduğunu da belirten Prof. Dr. Irmak, “Tsunami oluştuğu zaman ilk önce denizin çekildiğini görürsünüz, daha sonra dalgalar gelmeye başlar. Kıyılarda yaşayan vatandaşlar böyle bir şeye tanık olurlarsa yüksek yerlere kaçmaya özen göstersinler” dedi.
DIŞ HABERLER
16 saat önceGÜNDEM
16 saat önceÇEVRE
16 saat önceDOĞA
16 saat önceGÜNDEM
16 saat önceGÜNDEM
16 saat önceÇEVRE
12 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.