Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) her yıl açıkladığı küresel haklar endeksine göre Türkiye işçiler için koşulları en kötü 10 ülke arasında yer alıyor.
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) her yıl açıkladığı küresel haklar endeksine göre Türkiye işçiler için koşulları en kötü 10 ülke arasında yer alıyor. ITUC’a göre Türkiye dışında Bangladeş, Belarus, Ekvador, Esvatini, Filipinler, Guatemala, Mısır, Myanmar ve Tunus işçi hakları açısından en kötü olan diğer ülkeler.
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), 167 ülkeden 191 milyon işçiyi temsil ediyor.
Kurumun hazırladığı Küresel Haklar Endeksi, 151 ülkeyi Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) sözleşmeleri ve içtihatlarından yola çıkarak oluşturulan 97 göstergeyle değerlendiriyor.
Türkiye 2016 yılından beri dünyada işçi hakları açısından en kötü 10 ülke arasında yer alıyor.
Rapora göre Türkiye’de işçilerin hakları ve özgürlükleri yıllardır aralıksız olarak saldırıya uğruyor.
Rapor, Türkiye’de hak ve özgürlüklerin baskı altına alındığını, sendikaların ve üyelerinin sistematik olarak ve asılsız suçlamalarla kovuşturmaya uğradığını öne sürüyor.
Aynı zamanda kapitalistlerin “sendikalaşma girişiminde bulunan işçileri sistematik bir şekilde işten çıkararak sendika düşmanlığı yaptığı” belirtildi.
Raporda Deriteks Sendikası eski başkanı Makum Alagöz’ün silahlı saldırı sonucu yaralanması, 1 Mayıs 2023’te İstanbul’da düzenlenen eylemler sırasında çok sayıda protestocunun gözaltına alınması ve SES yöneticileri Selma Atabey ve Gönül Erden’in tutuklanması gibi örnekler yer aldı.
Rapora göre geçen yıl Bangladeş, Kolombiya, Guatemala, Honduras, Filipinler ve Güney Kore’de toplam 22 sendikacı öldürüldü. Geçtiğimiz yıl 6 ülkede 22 sendikacı öldürüldü.
Sadece Romanya ve Brezilya’da kısmi iyileşmenin görüldüğü kaydedilirken Finlandiya, İsrail, İsviçre, Katar, Kırgızistan, Kosta Rika, Madagaskar, Meksika, Nijerya, Rusya, Suudi Arabistan ve Sudan’da işçi hakları karnesinin kötüleştiği kaydedildi.
GÜNDEM
Az önceÇEVRE
Az önceDIŞ HABERLER
Az önceEKONOMİ
21 saat önceGÜNDEM
21 saat önceGÜNDEM
21 saat önceGÜNDEM
2 gün önce