21 Şubat 2025 Cuma
ADALET Bakanlığı Mağdur Hizmetleri Daire Başkanı Meral Gökkaya, Meclis’te çocukların istismardan korunmasına yönelik önlemleri araştıran komisyona çarpıcı bilgiler verdi. Tedbire yönelik projelerini de anlatan Gökkaya şunları söyledi:
YILDAN YILA AZALMA VAR
“Herhangi bir sebeple kolluğa gelen çocuk verisi yüzde 10.7 azalmış 2023 yılında, 2022’ye göre. Tanık, suça sürüklenen ve mağdur çocuk, tüm çocuklar için yapılan bir hesaplama bu. Cinsel suçlarla ilgili Adalet Bakanlığı adli istatistik verilerine göre de yüzde 4 oranında azalma var. 2024 yılında mahkûm olan erkek çocuk sayımız 63 bin 712; kız çocuk sayımız 4 bin 386. Toplam karar verilen çocuk sayımız 211 bin 946. Mahkûmiyetleri; hapis, adli nakit ve tedbir gibi karar türleri. Hapis cezası verilen çocuk sayısı 2024’te 43 bin 128… Cumhuriyet Başsavcılıkları’nda kamu davasının açılmasının ertelenmesine dair verilen kararlar var. Koruyucu, onarıcı yaklaşımların bir türü bu.
Haberin Devamı
KORUYUCU-ONARICI
Avrupa Konseyi ve UNICEF’le beraber mayıs ayında bir projeye başlayacağız. ‘Diversiyon’ dediğimiz onarıcı ve koruyucu yaklaşım geliştirilmesini amaçlıyoruz. Bu proje de üç yıl sürecek. Diğer ülke uygulamaları incelenmek suretiyle uluslararası konferans yapacağız nisan ayı içerisinde. Türkiye’ye bunu nasıl entegre edebiliriz, çocukları suçtan nasıl uzaklaştırabiliriz gibi sorulara yanıt arayacağız. İlgili kurumlarla amel birliği hâlinde bu faaliyetleri yürütmeyi amaçlıyoruz.”
15 YAŞ ALTINA İLK SUÇTA DAVA AÇILMAYACAK
Çocuklarla ilgili koruyucu ve önleyici mekanizmayı daha iyi bir hale getirmek istediklerini söyleyen Meral Gökkaya, şu detayları verdi: “15 yaşından ufak olup ilk kere suç işleyen çocukların herhangi bir soruşturma ya da kovuşturma (dava) dosyasına kaydedilmeden adli süreç dışarısına çıkarılıp takip edilmesiyle ilgili sistemler geliştirmek istiyoruz. Suça sürüklenen çocuklara özgü kısa süreli hapis cezasının seçenek yaptırımlarının belirlenmesiyle ilgili de çalışmalarımız var. Birden fazla kere suça sürüklenen çocuklara özel rehabilitasyon tedbirleri geliştirmeyi amaçlıyoruz. Çocuklar için görevlendirilen müdafi ve vekillerin özel olarak eğitim almış kişilerden oluşturulmasıyla ilgili Barolar Birliğiyle çalışmalarımız var. Yine, elektronik sistemlerin daha iyi kullanılmasıyla ilgili çalışıyoruz.”
Haberin Devamı
211.946 ÇOCUK ZANLI
Adalet Bakanlığı’nın son verilerine göre, geride bıraktığımız 2024 yılında yekün 211 bin 946 çocuk suç zanlısı olarak adliyeye düştü. Günde ortalama 580 çocuk mahkemelik oluyor. Suça sürüklenen bu çocuklardan 43 bin 128’ine hapis cezası verildi.
‘Kürt Meselesine İnsani Çözüm’ başlıklı çalıştaydaki görüşler nedeniyle eleştirilerin hedefi olan HÜDA-PAR’ın Meclis’te “Kemalizm zehirdir” çıkışı da tartışmaya sebep oldu.
Çalıştaya yönelik tepkilere karşı Genel Kurul’da izah yapan HÜDA-PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, “Başkaları da çalıştay yapıyor, ses yok hatta el yükselten, devlet vadeden zat tüm tuşlara basarak HÜDA-PAR’a iftira atıyor. Kürt meselesinin sebebi Kemalizm’dir, çözümü de İslam’dadır. Kemalizm zehirdir, biz bu zehri yutmayacağız” dedi. Bunun üzerine söz meydan CHP milletvekilleri, “Atatürk’e hakaret etmeye kalkışmak kimsenin haddi değildir, cüreti değildir” diye tepki gösterdi.
MHP’li Meclis Başkanvekili Celal Adan da, “Bir sürü ülkede önce devlet, sonra Meclis kurulur; bizde ise Türkiye Cumhuriyeti devletini TBMM kurmuştur ve 300 yılda, 400 yılda ancak aka milletlerin bağrından çıkabilecek olan aka önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulmuştur. Ayrıca, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu devlet ezanı hür, bayrağı özgür Türkiye’dir. Mustafa Kemal’e ziyan verecek bir insanı bu dünyada daha hiçbir ana doğuramamıştır” dedi.
Haberin Devamı
AK PARTİ TEPKİSİ
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler de HÜDA-PAR’ın çalıştayında üniter yapıya karşı mesajlar verilmesine tepki gösterdi. Güler dün Meclis’te gazetecilerin soruları üzerine, “Ben fazla detaylı bilmiyorum, çalıştay mıdır, öbür bir program mıdır, orada anlatım edilen hususlar nedir? Sonuç bildirgesi midir, kişiye özgü bir anlatım midir? Sözlerde suç eylemine müsait bir hal varsa, bölücülüğü, terör ve şiddeti meşrulaştırıcı bir şey varsa onu ayrı değerlendiririz, onu reddederiz” dedi.
MSB kaynakları, buna ilişkin soruları da “TSK’da emeklilik müracaatı mevcut mevzuat kapsamında Ocak/Şubat ve Temmuz/Ağustos aylarında yapılabiliyor. Bunun dışında yapılacak emeklilik taleplerinin onaylanması Kuvvet Komutanlarının yetkisinde. Ocak/Şubat ve Temmuz/Ağustos aylarında yapılan emeklilik talepleri onaylanmak zorunda. Bu kapsamda Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı kendi isteğiyle dün emeklilik dilekçesini verdi. Talebi müsait görülerek onaylandı” diye yanıtladı.
ŞAM VE PKK GÖRÜŞMELERİ
Bakanlık kaynakları, terör örgütü PKK/PYD/YPG/SDG’nin yeni kurulan Suriye ordusuna katılacağına ilişkin basında yer meydan haberlerle ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:
“Suriye’de meydana gelen gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Daha önce anlatım ettiğimiz gibi, terör örgütü PKK/PYD/YPG/SDG’nin silah bırakması, elebaşları ve yabancı örgüt mensuplarının Suriye’yi terk etmesi, silahlı grupların ordu içerisinde ayrı bir bina teşkil etmeden Savunma Bakanlığı bünyesinde milli ordunun ayrıcalıksız bir parçası olarak yer alması gerekmektedir. Basında yer meydan haberlere ihtiyatlı yaklaşmak, uygulamaya bakmak gerekir. Türkiye’nin Suriye’deki yeniden inşası ve istikrar ile barışı tesis etme sürecine bakışı ve duruşu nettir. Hem siyasal anlamda hem de askeri anlamda Suriye’de fazla başlılığı ve özerk yapılanmaları kabul etmediğimizi, yeni Suriye Hükümeti ile bu çerçevede işbirliğine devam edeceğimizi anlatım ediyoruz.”
Haberin Devamı
31 TERÖRİST ETKİSİZ
MİLLİ Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığında (TMMM) yapılan basın bilgilendirme toplantısında “Son bir haftada 31, 1 Ocak’tan bugüne kadar ise 408 (Irak 163 / Suriye: 245) terörist etkisiz hâle getirildi. Son bir haftada hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 106 şahıs yakalandı. Yakalanan şahıslardan 3’ü terör örgütü mensubu. Bin 573 şahıs ise hududu geçemeden engellendi” bilgisini paylaştı.
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, geçen yıl 21 Kasım’da yüzde 27,49 seviyelerine kadar gerileyen barajlardaki doluluk oranı çarşamba gününden itibaren etkili olan kar yağışlarıyla yükselişe geçti.
Son bir haftada yüzde 10,23 yükselen barajların ortalama doluluk oranı bugün itibarıyla yüzde 70,05 seviyesinde oldu.
Su miktarı Alibey’de yüzde 57,06, Büyükçekmece’de 66,48, Darlık’ta yüzde 65,44, Elmalı’da yüzde 91,71 Istrancalar’da yüzde 99,12, Kazandere’de yüzde 77,36, Pabuçdere’de yüzde 74,88, Sazlıdere’de yüzde 52,41, Terkos’ta yüzde 72,1 ve Ömerli’de yüzde 74,43 olarak ölçüldü.
Azami 868 milyon 683 bin metreküp ab biriktirme hacmine sahip baraj ve göletlerdeki ab miktarı ise bugün itibarıyla 599,77 milyon metreküp olarak kaydedildi.
Haberin Devamı
Barajlar dışında kente ab sağlayan Melen ve Yeşilçay’dan da bu yıl şu ana kadar 131,11 milyon metreküp ab alındı.
İstanbul’da dün 2 milyon 968 bin metreküp ab tüketimi gerçekleştirildi.
SON 10 YILIN DOLULUK ORANLARI
İSKİ istatistiklerine göre, 21 Şubat tarihli baraj doluluk oranları 2015’te yüzde 93,39, 2016’da yüzde 86,69, 2017’de yüzde 85,84, 2018’de yüzde 79,68, 2019’da yüzde 91,54, 2020’de yüzde 62,06, 2021’de yüzde 50,03, 2022’de yüzde 80,45, 2023’te yüzde 34,64, 2024’te yüzde 76,16 olarak kayıtlara geçti.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer meydan bilgiye göre, merkez üssü Mamak ilçesi olan 3 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.
Depremin 7 kilometre derinlikte meydana geldiği belirtildi.
Kandilli Rasathanesi’nin verilerine göre ise depremin merkez üssü Karacahasan-Elmadağ.
Öte yandan Ankara’da Pazartesi günü de Yenimahalle ilçesinde 3.5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.